Sofie Keppens | Persoonlijke groei
6
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-6,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Persoonlijke groei

Alles is een kans op te groeien

Iedereen wordt op het levenspad wel eens geconfronteerd met uitdagingen. Op momenten dat het iets moeilijker gaat in ons leven, hebben we de neiging om onszelf vast te zetten. We spannen onze spieren op, we stoppen met ademen, we slikken onze gevoelens in. Zo zetten we onze innerlijke beweging stil en op termijn verliezen we het contact met onze kwaliteiten en wie we werkelijk zijn.

Vaak ook verliezen we onszelf door te focussen op andere mensen of op situaties. We hebben een goed zicht op wat er buiten ons zou moeten veranderen zodat we zelf gelukkig kunnen zijn. Deze uitputtende strijd kan nooit gewonnen worden.

Hoe zou het zijn om deze momenten te bekijken als een kans om te groeien en ons als mens te ontwikkelen?

Je aandacht naar binnen richten

Graag nodig ik je uit om je aandacht naar binnen te richten, naar je verlangens, naar je fysieke gewaarwordingen, je emotionele pijnen en je hardnekkige (destructieve) gedachten. Dit is voor velen onder ons niet eenvoudig, maar het is een weg die een blijvende verandering van binnenuit kan laten groeien.

Als je kiest om je aandacht echt naar binnen te richten, heb je de eerste stap gezet om je leven terug in eigen handen te nemen.

The journey of a thousand miles begins with one step.
— Lao Tzu
Psychologische begeleiding
gespreksgerichte benadering

Je krijgt uitgebreid de tijd om je verhaal te doen. Samen bekijken we de punten waarop je vastloopt. Er wordt een veilige plaats geboden om op ontdekkingsreis te gaan binnenin jezelf. Je kan ontdekken welke gevoelens je onderdrukt en welke overtuigingen je klein houden. Je wordt je bewust van je vluchtmechanismes en je oude pijnen. Patronen worden gaandeweg blootgelegd. Zo kan je weer voeling krijgen met jouw dromen en doelen in het leven en wat je tegenhoudt om hier ten volle voor te gaan. Vanuit de inzichten die ontstaan, zoeken we naar mogelijkheden om dingen te veranderen en om te gaan met je gevoelens, met je gedachten, met uitdagende situaties, met andere mensen.

Ademcoaching
lichaamsgerichte benadering

Er wordt vertrokken vanuit een kort gesprek waarin je jouw verhaal kan brengen. Via zachte ademhalings-, relaxatie- en bewegingsoefeningen maak je terug contact met jezelf en met je lichaam. Het lichaam is een wijze leraar en kan bovendien gebruikt worden om toegang te krijgen tot opgeslagen emoties en om verandering te bewerkstelligen. Je wordt ondersteund om te blijven doorademen wat er ook gebeurt. Zo kan alles in beweging blijven en weer losgelaten worden. Het doel is om voorbij je oude pijnen toegang te krijgen tot je volwaardige potentieel.
Trek dus bij voorkeur losse kledij aan!

Collage
creatieve benadering

Soms schieten woorden tekort om uitdrukking te geven aan wat je voelt. Of misschien ben je helemaal niet zo’n prater? Dan nodig ik je uit om vanuit een thema enkele afbeeldingen bij elkaar te zoeken die je helpen om je gevoelens en verlangens uit te drukken. Ook voor mensen die wel houden van gesprek, kan dit een aanvullende en verrijkende methode zijn, omdat het onbewuste gemakkelijker toegankelijk is via beelden. We maken gebruik van creativiteit en intuïtie om onszelf beter te leren kennen. Zo kunnen we blinde vlekken en projecties ontmaskeren op een expressieve manier.

Weet dat deze benaderingen in praktijk tijdens de begeleiding vaak door elkaar lopen. Gesprekssessies, lichaamsgerichte en creatieve sessies wisselen elkaar af. Dit gebeurt in onderling overleg, dus geef gerust aan waar je nood aan hebt. Samen gaan we op weg, helemaal afgestemd op wat jij nu nodig hebt.

Mogelijke thema’s

 • gebrek aan zelfvertrouwen of zelfwaarde gevoel
 • algemeen gevoel van ‘ik zit niet goed in mijn vel, ik leef niet ten volle’
 • angstige gevoelens (in sociale situaties / relaties of voor specifieke situaties als autorijden, open ruimtes etc.)
 • piekeren over de toekomst of het verleden
 • burn-out of stressklachten
 • depressieve gevoelens
 • het gevoel hebben vast te zitten in je leven
 • verwerkingsmoeilijkheden (overlijden, moeilijke gebeurtenissen, trauma, etc.)
 • perfectionisme
 • faalangst
 • moeilijkheden in je relatie(s)

Wat is het niet

Deze vorm van begeleiding biedt handvaten en richtlijnen die je zelf kan gebruiken in je leven. Het is geen magisch wondermiddel, maar vraagt inzet van jou om dingen concreet in je leven neer te zetten. Echte verandering komt van binnenuit en kan door anderen enkel gefaciliteerd worden. De bedoeling is dat je jezelf leert helpen om je eigen verlangens en doelen te realiseren in jouw leven. Je kan je eigen kracht ontdekken en leren gebruiken. Dit is een geschenk die je enkel aan jezelf kan geven.

Voor wie

Mijn werk richt zich tot volwassenen en jongvolwassenen die op zoek zijn naar zichzelf en manieren om zich goed in hun vel te voelen of om hun leven te verdiepen. Op aanvraag kan ik werken met jongeren vanaf 16 jaar, indien ze zelf bereid en gemotiveerd zijn om steun te krijgen in hun leven.

Welkom aan iedereen die zijn/haar eigen verhaal, moeilijkheden of situatie in beweging wil brengen en van daaruit kan groeien naar meer evenwicht, plezier en draagkracht in het leven. Het maakt niet uit wat je verleden is of welke moeilijkheden je ondervindt. Je bent welkom zoals je bent.

The greatest act of courage is to be and own all that you are.
— unknown

Duur

De eerste keer dat je komt, maken we uitgebreid tijd voor een kennismaking (intakegesprek). Daarna bekijken we je vraag of probleem en gaan we hiermee aan de slag. De duur en frequentie van de sessies bepaal je zelf in onderling overleg. Soms zal ik ook doorverwijzen naar geschikte aanvullende therapieën of workshops. Samen bekijken we welk traject voor jou het meeste geschikt is.

Herbronnen

Eenmalige coaching

Herbronnen, jezelf ontdekken, thuiskomen… Je hoeft niet zwaar in de problemen te zitten om eens nood te hebben aan een goed gesprek. Het kan deugd doen om de tijd te nemen eens op verhaal te komen, dingen op een rijtje te zetten en te voelen waar je verder naartoe wil.

Groeien

Langdurige begeleiding

Deze begeleiding is bedoeld voor mensen die willen groeien in hun leven; maar ook voor mensen die echt vast zitten en psychologische of therapeutische begeleiding nodig hebben. Er wordt niet gewerkt met diagnoses en therapieplannen, we vertrekken steeds van wat zich aandient op het moment zelf. Van daaruit kan openheid groeien en wordt de weg vanzelf duidelijk.

Integreren

van een groeiproces

Het doel is steeds dat je na een intense periode van begeleiding weer verder kan op eigen kracht. Toch is een groeiproces nooit echt af. We blijven onszelf ontwikkelen gedurende ons hele leven. Je kan ervoor kiezen om na afronding af en toe nog eens terug komen om het groeiproces te integreren, verdieping te zoeken, bij te tanken, dingen op een rijtje te zetten of met je adem te werken om spanning los te laten.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op voor meer info of maak een afspraak.