Sofie Keppens | Ouderschap
8
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-8,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Ouderschap

Zin om meer bezieling te geven aan je ouderschap?

Ben je het beu te roepen naar je kinderen en verwijten te maken? Kan je het gedrag van je kinderen niet goed aan? Ben je oververmoeid en uitgeput? Grenzen stellen lukt niet omdat je zelf heel autoritaire ouders hebt gehad? Wil je het zo goed doen als ouder dat je de hele tijd het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent? Zijn er veel spanningen en stress in je gezin? Is je kind soms heel emotioneel en weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Heb je het moeilijk om tijd en ruimte voor jezelf te maken? Vraag je je soms af waarom je eigenlijk aan kinderen bent begonnen? Staat jullie relatie onder druk sinds de komst van de kinderen?

If there is anything that we wish to change in the child, we should first examine it and see whether it is not something that could better be changed in ourselves.
―Carl Jung

Leren luisteren naar de boodschap van je kind

De signalen die je kind uitzendt of de moeilijkheden waarmee je geconfronteerd wordt in de opvoeding, kan je bekijken als spiegels voor jezelf. Kinderen zijn heel gevoelig en kunnen als het ware de gemoedstoestand, de interne leefwereld of blinde vlekken van hun ouders spiegelen via hun gedrag, spel, ontwikkeling of problemen. Zo geven kinderen hun ouders en het gezin waarin ze opgroeien de kans om te groeien tot meer krachtige personen!

De eerste instinctieve neiging die ouders hebben, is om te focussen op het kind en te zoeken naar oplossingen voor zijn of haar geluk. Je kan echter ook de blik naar jezelf, naar je interne leefwereld of je relatie richten. Als je durft naar jezelf kijken, als je deze uitdaging durft aan te gaan, kan je groeien als mens en als ouder. Meteen geef je ook ruimte aan je kind(eren) om gewoon zichzelf en “kind” te mogen zijn. Zo kunnen moeilijkheden omgezet worden in mogelijkheden en kracht. Dit komt iedereen van het gezin ten goede!

Het vraagt moed om naar jezelf te kijken als ouder “op advies” van je eigen kind(eren), maar het is een voldoening gevende reis omdat je er zoveel voor terug kan krijgen: je kind kan openbloeien en rust vinden, jij kan jezelf en je eigen kracht terug vinden, het gezin wordt harmonieuzer en je partnerrelatie krijgt weer nieuwe impulsen.

Children are educated by how the grown-up is and not by his talk.
— Carl Jung

Voor wie

Welkom aan alle ouders die naar aanleiding van vragen of moeilijkheden met hun (kind)eren dieper willen kijken naar zichzelf, hun eigen blinde vlekken en patronen, hun relatie en hun gezin.

Deze pijler richt zich tot ouders die op een meer ontspannen manier in het ouderschap willen functioneren of het contact binnen het gezin willen verdiepen.

Nothing has a stronger influence psychologically on their environment and especially on their children than the unlived life of the parent.
— C.G. Jung

Mogelijke thema’s

We focussen niet op problemen, wel op kwaliteiten en groeimogelijkheden! De coaching wordt opgebouwd aan de hand van de 3 fundamenten van bezield ouderschap:

  • bewust ouderschap: bewust omgaan met je kind
  • ruimte voor jezelf: ruimte voor jezelf creëren
  • groeien & bloeien: geschenken voor je eigen persoonlijke groei

We bekijken per fundament welke kwaliteiten nog focus en zuurstof kunnen gebruiken om te groeien en welke stappen hiervoor nodig zijn. Zo kan je op jouw eigen tempo ontdekken hoe je de bezielde ouder kan worden die je altijd al had willen zijn.

Wat is het niet

In deze vorm van begeleiding ligt de focus niet in de eerste plaats op de aanpak, de opvoeding of de problemen van je kind(eren). Natuurlijk wordt ruimte gemaakt om te luisteren naar je ervaringen of vragen op dit vlak. Dit kan als vertrekpunt dienen om de reis naar jezelf aan te vatten, eventueel in combinatie met opvoeding-ondersteunende tips.

Soms zijn de moeilijkheden te groot (vb. leerproblemen, autisme, adhd, etc.) om aan te pakken via een groeitraject voor ouders. Voor deze specifieke problemen bestaat voldoende gespecialiseerde hulp op verschillende terreinen. We kunnen je indien nodig doorverwijzen naar de meest geschikte centra of instanties.

Duur

De eerste keer dat je komt, maken we uitgebreid tijd voor een kennismaking (intakegesprek). Daarna bekijken we je vraag of probleem en gaan we hiermee aan de slag. De duur en frequentie van de sessies bepaal je zelf in onderling overleg. Soms zal ik ook doorverwijzen naar geschikte aanvullende therapieën of workshops. Samen bekijken we welk traject voor jou het meeste geschikt is.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op voor meer info of maak een afspraak.